LEGISLATIA  ASIGURARILOR  IN  ROMANIA

 

 

In Romania Autoritatea de Supraveghere Financiara este cea care reglementeaza activitatile de asigurare si intermediere in baza Legii nr 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.

Scopul activitatii acestei comisii este acela de a apara drepturile asiguratilor si de a spori stabilitatea activitatii de asigurare in Romania.

Activitatea asiguratorilor si brokerilor de asigurare se afla sub atenta supraveghere a ASF -aceasta elaborand un raport anual referitor la activitatea desfasurata si evolutia pietei de asigurari. De asemenea ASF mentine Registrul asiguratorilor si brokerilor de asigurare, Registrul intermediarilor in asigurari si Registrul actuarilor.

In 2009 ASF a infiintat Institutul de Management in Asigurari (IMA) al carui scop este sa asigure pregatirea,perfectionarea si specializarea persoanelor care lucreaza in domeniul asigurarilor sau a intermedierilor in asigurari.

De asemenea ASF este entitatea care pune la dispozitia asiguratorilor baza de date cu asigurari de raspundere civila auto –RCA, incheiate in Romania, baza de date intitulata CEDAM si care in urma interogarilor trimise de asiguratori furnizeaza informatiile referitoare la istoricul daunalitatii autovehiculului-coeficientul bonus malus.

Pentru mai multe informatii referitoare la activitatea ASF puteti accesa pagina http://asfromania.ro/

SAL-FIN

Pentru solutionarea alternativa a litigiilor aparute in relatia cu entitatile autorizate, reglementate si/sau supravegheate de catre ASF, clientii se pot adresa Entitatii de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar nonbancar (SAL-FIN), conform prevederilor Regulamentului nr. 4/27.04.2016 emis de Autoritatea de Supraveghere Financiara si prevederilor Ordonantei Guvernului 38/2015 privind solutionarea alternativa a litigiilor dintre consumatori si comercianti.

Consumatorii pot supune litigiul procedurilor SAL administrate de SAL-FIN daca fac dovada ca, în prealabil, au încercat sa solutioneze litigiul direct cu comerciantul în cauza.

Resurse: